Sudjelovanje u programu Europske unije, Erasmus+

BBK Krpelj je iz programa Europske unije, Erasmus+, područje mladih za 2015. godinu osvojio sredstva financijske potpore u visini od 20455 EUR za realizaciju projekta s temom recikliranja. Od 66 prijavljenih projekata, prihvaćeno je njih 14 među kojima je i projekt BBK Krpelj.

Realizacija projekta će biti na području Samobora od 20-28. listopada 2015. godine, na kojoj će sudjelovati ukupno 39 sudionika iz: Makedonije, Grčke, Turske, Rumunjske, Italije i Hrvatske.

Cjelokupna tema projekta vodi se mišlju: recikliranjem stvari > dajemo im novu namjenu = ponovo ih upotrijebimo za drugu svrhu > samim time direktno utičemo na smanjenje otpada = očuvanje okoliša i životne sredine, ujedno resursa i energije.

Nula otpada nije san. Priroda sama po sebi ne stvara otpad. Zašto bi mi morali? Zašto idemo u suprotnom smjeru od toga kako nas je priroda naučila. Ne podržavamo neefikasan sustav koji stvara otpad, zato želimo razmišljati u smjeru promijene da nam otpad postane resurs.

Udruženim snagama iz 6 različitih zemalja razmjenjivat ćemo iskustva, učiti o tome kako se u njihovim državama nose sa ovom problematikom, te podizati svijest o ekologiji i recikliranju. A sve to kroz neformalne kreativne radionice koje će trajati od 20-28. listopada u Samoboru. Plan je da se u jednoj od radionica prikupe različiti materijali, koje ćemo sakupljati po Samoboru i okolici, te tim istim otpadnih materijalima dati novu svrhu, život u obliku skulpture koju ćemo na Samoborskom gradskom trgu predstaviti za kraj projektnih aktivnosti.

Sve u svemu želimo podijeliti ovu ideju ne samo među sudionicima i građanima Samobora, već i putem bloga te socijalnih mreža kako bi šire podijeliti ideju i rezultate projekta. Ujedno pokazati na koji način je moguće navedeno ostvariti.

Cilj projekta je okretanje prema nultoj točki stvaranja otpada ili barem uputiti poruku prema javnosti da bi se razmišljalo o tom pravcu. Želimo promijeniti način na koji vidimo i tretiramo otpad, te potaknuti ljude da ga počnu gledati kao mogući izvor slobodnih i besplatnih resursa kojih ima svuda oko nas.

O BBK Krpelj:

BBK Krpelj je udruga građana – klub koji djeluje na području Samobora od 2011. godine. Uz djelovanje na području biciklizma u rekreativnom i sportskom djelu, djelujemo i na području tehničke kulture. Organiziranjem besplatne biciklističke radionice za građane te na indirektan način potičemo na recikliranje. Kroz otvorene tribine i predavanja nastojimo diskutirati o tematici biciklizma, utjecaja na okoliš i zdravlje pojedinca.

Uz redovitu organizaciju rekreativnih biciklijada za građanstvo, želimo približiti bicikl – kao idealno tehničko i ekološko prijevozno sredstvo. Ujedno potaknuti građane na korištenje bicikla i samim time očuvanje prirode.

Za ideju „Occupy“ biciklijade BBK Krpelj je 2014. godine osvojio 4. mjesto za najbolji biciklistički događaj prema ECF-u (European Cyclists Federation).

ECF je uvrstio „Occupy“ biciklijadu u svoj projekt „Map of Ideas“ u kojem se predstavlja 20 najboljih biciklističkih aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (European Mobility Week) u 2015.

Capture
Prezentacija programa Erasmus+

Written by