4 Islands, recap 1 i 2 dan

Prije maratona, Kross Smooth Trail bicikli su dani još jednom dečkima u Protea Sport na finalnu provjeru. Dan prije maratona, iza podne krećemo prema Krku. Kroz Gorski kotar snijeg te izuzetno hladno. Dolaskom na otok, vrlo jaki vjetar te relativno niska temperatura. Prije 10ak dana smo vozili Krk na preko 20*C sa kupanjem nakon treninga, nekako ne vjerujemo da će se isto ponovit. Lagano nas lovi kombinacija panike, nevjerice i treme. Srećom, uzeli smo komplet opremu i za vožnju u izuzetno hladnim uvjetima, ništa ne prepuštamo slučaju.

Na sam početak 1 stage-a – otok Krk, vrijeme se popravlja, te vjetar pomalo smiruje, ali je i dalje friško. Start kreće po ravnom djelu, sa naglim usponom iznad Baške. Ponovno na kamenom terenu, bike se ponaša odlično. Na spustu nadoknađujemo zaostatke što smo bili sporiji na ravnici. Ima lakših padova, oštećenih bicikala, dosta stranaca koji nisu naviknut na tako surov teren, pa gura nizbro. Bitno je doći do cilja prvenstveno bez ozljeda i tehničkih problema. Ne žuri nam se, u Vrbniku radimo kratku pauzu na neslužbenoj feed zoni. Okrepljeni nastavljamo dalje na završni uspon i finalan spust u Bašku. Oko 1700+ m uspona te 65+ prijeđenih kilometara. Relativno svježi dolazimo na cilj, partner bi vozio jačim tempom, no preostalo je još 3 dana te mu preporučam da treba čuvati snagu a i bicikle. Svaka greška nas može koštati ne završavanja maratona, pa idemo na zicer.

Na briefingu nakon večere – informacija! Zbog bure i loših uvjeta, ne vozi se sutra stage 2 – otok Rab, već ponovno vozimo Krk, ali sa izmjenjenom rutom. Malo razočarani, biti će to treći puta da vozimo Krk unutar 10 dana. Viša sila, no neka, teren sada dobro poznajemo, pa si možemo dati više oduška. Ruta se vozi u suprotnom smjeru od prvog dana, manjim djelom po staroj ruti, a većinom po novim djelovima. Ekipa iz organizacije je mislila na sve!

Kilometraža i uspona otprilike jednako kao prvog dana. Pred kraj 2. stage-a na mjesečevom platou puše jak vjetar, usporava nas ali i hladi. No dolaskom pred Bašku i završnim spustom (gde smo se jučer penjali), sve zaboravljamo i guštamo na spustu prema moru i vjetrom zaklonjenoj uvali. Još jedan dan je uspješno završen, uzbuđeni jer nas sutra čeka Cres – tkz. kraljevska ruta, te nakon toga završno Lošinj. Osjećamo se odlično, tek se sad tijelo probudilo i naviklo na ovakve uvjete. Spavamo svega par sati te se budimo vrlo odmorni, adrenalin radi svoje!

Krossevi su nam prašnjavi od terena, nagrađujemo ih pranjem te podmazivanjem, vrhunski i bez zamjerke odrađuju svoj posao. Naziv modela – Smooth trail dovoljno govori sam za sebe, stvarno glatko prelaze zahtjevan teren, nismo imali niti jednu situaciju da smo se osiječali nesigurno. Manje greške koje se dogode, 3.0 Nobby Nic guma u kombinaciji sa Reba vilicom od 120mm hoda apsorbira sve tako da i početnik može lako apsorbirati relativno zahtjevan teren. Čujemo da ekipa u bike servisu ima pune ruke posla, srećom ne na našima. Dečki iz Protea Sporta je vrhunski pripremila bicikle. Da ne duljim, slike i video govore više od samih riječi :)

Film recap 1 i 2. dan 4 Islands:

Sutra na Lubenice, onda Lošinj i kupanac! Najavljena je stabilnije i toplije vrijeme, još malo !

Written by